Naam : Rutger BregmanBiografie

Rutger C. Bregman (Renesse, 26 april 1988) is een Nederlands geschiedkundige en opiniemaker.

 

Bregman werd geboren in Renesse en heeft twee oudere zussen. Hij groeide op in Zoetermeer. Zijn vader was dominee, zijn moeder lerares.

 

Bregman studeerde onder meer aan de Universiteit Utrecht. In zijn studententijd was hij lid van de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. Hij schreef enkele boeken en is een van de vaste schrijvers van het journalistieke online platform De Correspondent. Samen met Jesse Frederik maakt Bregman voor De Correspondent de podcast de Rudi en Freddie show.

 

In 2013 ontving hij de jaarlijkse boekprijs van de denktank Liberales voor het meest opmerkelijke Nederlandstalige non-fictie-boek, voor De geschiedenis van de vooruitgang. In 2015 schreef hij samen met Jesse Frederik het essay voor de Maand van de Filosofie.

 

Bregman is voorstander van invoering van het basisinkomen. Hij kwam uitgebreid aan het woord in twee afleveringen van de VPRO-serie Tegenlicht, de eerste maal begin 2014 en de tweede maal eind 2018, bij die gelegenheid noemde hij David Graeber de belangrijkste denker van dat moment. Tevens is Bregman de uitvinder van de term homo puppy.

 

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond hij in een televisie-interview senior CNN-journaliste Christiane Amanpour te woord over de verwachte winst van Wilders' Partij voor de Vrijheid (PVV).

 

In januari 2019 wordt Bregman uitgenodigd deel te nemen aan het World Economic Forum (WEF) in Davos, een jaarlijkse meerdaagse conferentie van de rijkste en machtigste mensen op de planeet. Zijn boek Gratis geld voor iedereen, waarin hij pleit voor het basisinkomen, inmiddels vertaald in meer dan dertig talen, heeft ook daar aandacht getrokken. De eerste vergadersessie ervaart hij als verbijsterend: "Het leek op een bijeenkomst van brandweerlieden, waarbij niemand over water mocht spreken." In de kern is zijn boodschap aan de CEO's van de rijke multinationals en aan de vermogende artiesten en renteniers:

  "Stop talking about philantropy, start talking about taxes. Taxes, taxes."  

De ontvangst van dit ongebruikelijke kritische geluid in de Zwitserse conferentiezaal was gemengd. Anderhalf etmaal later ging de video met Bregmans uitspraken viraal en werd hij door talrijke media, waaronder CBS en CNN, benaderd voor een interview.

 

Bron: Wikipedia

 

 

Boekenarchief.nl