Naam : David LagercrantzBiografie

David Lagercrantz, geboren op 4 september 1962, is een Zweedse journalist en best-selling auteur, het best bekend als auteur van Zlatan Ibrahimovic biografie 's Ik ben Zlatan Ibrahimovic


Lagercrantz groeide op in plaats journalistieke en intellectuele kringen van Zweden. Hij is de zoon van de Zweedse uitgever en literatuurwetenschapper Olof Lagercrantz en zijn vrouw Martina Ruïne, dochter van filosoof Hans Ruin. Hij groeide op in Solna en Drottningholm in de buurt van Stockholm, samen met zijn broers en zussen, waaronder actrice en diplomaat Marika Lagercrantz. De familie stamt af van een junior lijn van het naamloze Zweedse adellijke familie Lagercrantz en is als zodanig lid van de Zweedse huis van de adel. Door zijn vaderlijke grootmoeder en de Zweedse lijn van de clan Hamilton is hij ook een afstammeling van de 19e eeuwse historicus en dichter Erik Gustaf Geijer.


Lagercrantz heeft zijn upper-class achtergrond beschreven als problematisch en een oorzaak van antagonisme, in een literaire en journalistieke omgeving gedomineerd door radicale links schrijvers in het begin van de jaren 1980 Zweden, ook al is hij zelf hield linkse politieke standpunten. Als gevolg daarvan, hij grotendeels teruggetrokken uit het intellectuele debat en "cultuur pagina's sphere" journalist tijdens zijn carrière. 

 

Lagercrantz is getrouwd met de journalist en Dagens Eko radio nieuws manager Anne Lagercrantz en heeft drie kinderen. 

 

Hij is de eerste neef aan Linkse Partij politicus en econoom Johan Lönnroth.

 

Lagercrantz studeerde filosofie en religie aan de universiteit en vervolgens afgestudeerd aan de Gothenburg school voor journalistiek. Zijn eerste journalist baan was in de in-house tijdschrift van autofabrikant Volvo. Hij verhuisde later naar de dagelijkse tabloid krant Expressen en werkte tot 1993 als een misdaad verslaggever, die enkele van de belangrijkste strafzaken van de late jaren '80 en begin jaren '90 in Zweden, met name de Åmsele moorden.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl