Naam : Bas HaanBiografie

Bas Haan (1973) is een Nederlandse journalist en verslaggever.

 

Haan studeerde Technische natuurkunde in Delft maar studeerde uiteindelijk af als maatschappijhistoricus aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Haan koos voor een carrière in de journalistiek en kwam in 2000 terecht bij Netwerk, de actualiteitenrubriek van NCRV. In 2005 werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld voor zijn reportage over de Schiedammer parkmoord, waarin justitie ontlastend bewijs achterhield. Haan werkte tot en met 2006 voor Netwerk waarna hij de overstap maakte naar Nova, de voorloper van Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma van NOS/NTR.

 

Haan maakte meer dan 15 reportages over de Deventer moordzaak waar hij in 2009 ook een boek over publiceerde.

 

Met Nieuwsuurcollega Mariëlle Tweebeeke ontving Bas Haan in 2013 de Tegel, de jaarprijs voor journalistiek, voor de berichtgeving over het controversiële programma 24 uur: tussen leven en dood waarin patiënten van de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum met verborgen camera's werden gefilmd.

 

Haan werd in december 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

 

In januari 2017 publiceerde Haan het boek De Rekening voor Rutte. Daarin beschrijft hij de vermeende doofpot binnen de VVD en het Ministerie van Veiligheid en Justitie rondom de zogenaamde Teevendeal. In het boek onthult hij onder andere een e-mail waaruit zou blijken dat toenmalig minister Ard van der Steur in zijn tijd als Kamerlid minister Opstelten heeft geadviseerd om de Tweede Kamer niet te informeren over het precieze bedrag dat gemoeid was met de deal met Cees H. Van der Steur ontkende dit, maar maakte tijdens een Kamerdebat op 26 januari 2017 zijn aftreden bekend, omdat hij voelde dat de Kamer geen vertrouwen meer in hem had.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl