Naam : Gideon SamsonBiografie

Gideon Samson (Den Haag, 17 februari 1985) is een Nederlands kinderboekenschrijver. De achternaam Samson is een pseudoniem. Volgens de schrijver heeft hij dit pseudoniem gekozen met het oog op toekomstige vertalingen van zijn boeken. Zijn eigen achternaam is onuitspreekbaar voor niet-Nederlandstaligen. Inmiddels zijn er vertalingen van zijn boeken verschenen in het Duits, Deens, Fries, Spaans en Catalaans.

 

Gideon Samson werd geboren in 1985. Zijn moeder, Marjet van Cleeff (1955), schreef samen met Marja Roscam Abbing (1946) jeugdboeken onder de naam Abbing & Van Cleeff.[1] Als kind droomde hij van een carrière als profvoetballer. Gideon Samson studeerde Nederlands, een studie die hij niet afrondde. Hij stapte over naar film- en televisiewetenschappen in Amsterdam.

 

Al jong, op tweeëntwintigjarige leeftijd, debuteerde Gideon Samson als schrijver met Niks zeggen! (2007), waarvoor hij meteen een Vlag en Wimpel won. Drie jaar later gevolgd door een Zilveren Griffel voor zijn tweede boek Ziek (2009), waarmee hij toen de jongste Zilveren Griffel-winnaar ooit was.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl