Naam : Frits SpitsBiografie

Frits Spitspseudoniem van Frits Ritmeester (Eindhoven19 januari 1948), is een Nederlands radiomaker en televisiepresentator. Spits is getrouwd, heeft drie zonen en woont in Laren.

 

Hij werd geboren als zoon van Hanny Meijler (1920-2008), die journaliste was voor bladen als Eva en Libelle en later schrijfster werd van kinderboeken, en Sam Ritmeester (1912-1992), Engelandvaarder en brigade-arts van de Prinses Irene Brigade, en na de oorlog huisarts in Eindhoven en clubarts van PSV. Na de HBS-A studeerde Spits eerst een jaar economie. Na het afbreken van die studie ging hij in militaire dienst en deed een avondstudie m.o. Nederlands in Tilburg. Hij heeft drie jaar Nederlands gegeven op de Rommert Casimir Havo in Eindhoven. Na zijn verhuizing naar het Gooi heeft hij aan de Universiteit Utrecht zijn doctoraal Nederlandsbehaald met een doctoraalscriptie waarin hij aantoonde dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hadden.

 

Hij was al diskjockey tijdens zijn studententijd. Hij werd ontdekt door Felix Meurders die hem een proefuurtje radio op de VARA liet maken in 1973. In 1978 begon Spits met zijn radioprogramma De Avondspits, een programma waarmee hij landelijke bekendheid verwierf. In 1988 stopte hij met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Toen de NOS dit programma na twee jaar van de buis haalde wegens matig succes, werd hij werkloos. Spits solliciteerde bij het toenmalige TV10 van Joop van den Ende en werd aangenomen als redactiemedewerker voor verschillende programma's. Op 2 april 1990 kon hij weer terugkomen bij de NOS op Radio 3, waar hij nog vijf jaar De Avondspits presenteerde (de laatste maanden onder de vlag van de NPS). In dezelfde periode was hij tevens presentator van het taalprogramma NOS Taal op Radio 5. Vanaf 1995 presenteerde Spits dagelijks het programma Tijd voor Twee van de KRO op Radio 2. Vanaf 2014 maakt hij geen muziekprogramma's meer en presenteert hij De Taalstaat op Radio 1.

 

Op 29 september 2008 verscheen het boek Zestig Strepen, waarin Spits zestig liedjes beschrijft die mede bepalend zijn geweest voor zijn muzikale voorkeur. Zeven jaar later verscheen De Standaards van Spits, een lees- en luistergids met zijn negentig mooiste Nederlandstalige liedjes.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl