Naam : Jan van AkenBiografie

Jan van Aken (Herwen-en-Aerdt, 9 augustus 1961) is een Nederlandse schrijver, die in de cultuursector en de automatisering werkte. Momenteel is hij docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

 

Hij heeft de volgende historische romans geschreven:

 

  • Het oog van de basilisk (2000)
  • De valse dageraad (2001)
  • De dwaas van Palmyra (2003)
  • Het fluwelen labyrint (2005)
  • Koning voor een dag (2008)
  • De afvallige (2013)

 

De eerste drie boeken van deze schrijver spelen zich vóór de Vroegmoderne tijd af. In Het oog van de basilisk lezen we over Epiphanius Rusticus in de nadagen van het Romeinse Rijk, terwijl we in De valse dageraadkennismaken met Hroswith van Wikala in de Middeleeuwen ten tijde van de eerste millenniumwisseling. Zijn derde roman speelt zich af in de 1e eeuw na Christus en behandelt de reis van de wijsgeer Apollonius van Tyananaar India, zoals achteraf gezien door de ogen zijn leerlingen Damis.

 

Het fluwelen labyrint speelt zich af in het Amsterdam van de jaren tachtig. De schrijver laat er geen twijfel over bestaan dat het ook bij dit boek, dat speelt op de 'tijdloze dag' 8-8-1988, gaat om een historische roman. Terwijl de hoofdpersoon van De Dwaas van Palmyrasteeds probeert te ontsnappen uit de mythen die hem gevangen houden, is de dwaaltocht van hoofdpersoon Einar in Het fluwelen labyrint een wanhopige zoektocht naar een verloren paradijs, het mythische Amsterdam waar de titel van het boek naar verwijst.

 

In Koning voor een dag volgen we de historische schimpdichter Hipponax, die leefde in het Ionië van de zesde eeuw v.Chr. Hipponax stond bekend om zijn scherpe tong en zijn grove taalgebruik. Voor dit boek gebruikte van Aken zowel oorspronkelijke fragmenten van Hipponax, als fictieve gedichten van eigen hand.

 

De meest recente roman van Jan van Aken is De Afvallige waarin de schrijver de tijd van Julianus de Afvallige oproept, gezien door de ogen van een groep jongens die bij een christensekte zijn terechtgekomen en betrokken raken bij een moordcomplot. Deze groots opgezette roman bestrijkt de periode 350-392 n.Chr.

 

Van Aken is al eens de 'Nederlandse Umberto Eco' genoemd. Hij publiceerde eerder in de tijdschriften Optima en Nieuw Wereldtijdschrift. Zijn tweede roman werd genomineerd voor de Seghers Literatuurprijs. De Afvallige kwam op de longlist voor zowel de AKO- als de Libris-litatuurprijs.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl