Naam : KluunBiografie

Raymondus Godefridus Norbertus (Raymond) van de Klundert (Tilburg, 17 april 1964) is een Nederlands schrijver, die publiceert onder het pseudoniem Kluun.

 

Voor hij zich op het schrijven toelegde, was Van de Klundert actief in de marketing. In 2001 verloor hij zijn eerste vrouw Judith op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij verkocht zijn marketingbureau, vertrok met zijn 3-jarige dochter naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter (2003). Het boek werd bijzonder slecht ontvangen; de meerderheid van de recensenten beoordeelde het als oppervlakkig en bij vlagen ronduit plat. In de buitenlandse media werd het boek beter ontvangen: Der Spiegel schreef over de Duitse vertaling: 'Een bijzonder document (...), een radicale 21e-eeuwse Love Story. Het verhaal wordt in de loop van het verhaal eerlijker en eerlijker. Onconventioneel en laconiek beschreven.'
Ondanks de recensies in Nederland is het boek de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden: meer dan 1 miljoen exemplaren gingen inmiddels over de toonbank. De roman werd in het Duits, Engels, Frans, en meer dan 20 andere talen vertaald. De filmrechten werden binnen vier maanden verkocht aan Eyeworks. Het boek stond o.a. in Taiwan, Slovenië en Zweden op nr. 1 in de fictie bestsellerlijsten. In het buitenland werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. In 2006 won Kluun met het boek de NS Publieksprijs. Op zaterdag 28 november 2009 ontving hij uit handen van regisseur Reinout Oerlemans het één miljoenste exemplaar van Komt een vrouw bij de dokter in de vorm van een 'diamanten' boek. Komt een vrouw bij de dokter staat ondertussen bijna vijf jaar vrijwel onafgebroken in de Bestseller60.

 

Van de Klundert schreef daarna in 2004 zijn tweede boek Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!, waarin aanstaande vaders het nodige kunnen lezen over de zwangerschap. Dat leverde hem de kwalificatie "mannelijke tegenhanger van Daphne Deckers" op. Er werden meer dan 150.000 boeken van verkocht.

 

Een vervolg op zijn debuutroman, met de titel De weduwnaar, is in 2006 uitgekomen. Binnen vier weken werden, ondanks wederom vernietigende recensies, 100.000 exemplaren verkocht. In totaal gingen er een half miljoen exemplaren van De weduwnaar over de toonbank.

 

Kluun haalde de afgelopen jaren met ludieke acties vaak de publiciteit. Zo richtte hij als reactie op een datingsite voor mooie mensen een quasi-datingsite voor lelijke mensen op, www.lillekemeense.com, en solliciteerde hij in een open brief als hoofdredacteur bij het feministische magazine Opzij nadat het blad door de Commissie Gelijke Behandeling op de vingers was getikt omdat mannen niet werden toegelaten tot de selectieprocedure. Verder heeft Kluun zijn website uit protest een poos op zwart gezet, omdat hij schadeclaims kreeg van fotografen waarvan hij foto's op zijn blog had gebruikt zonder toestemming. Die actie leidde tot enige ophef onder fotografen, juristen en bloggers. Een van de meest opvallenden was wellicht Charlotte Meindersma die Kluun, na een aantal blogs, uiteindelijk in De Volkskrant uitdaagde. Ook mengde hij zich na de faillissementen van Polare met opiniestukken in NRC en de Volkskrant intensief in het debat over de toekomst van het boekenvak.

 

Van de Klundert gelooft dat hij contact heeft gehad met zijn overleden vrouw, via de omstreden Char Margolis. Zij beweert dat zijn vrouw hem alles vergeeft.

 

In 2006 richtte Kluun NightWriters op, een collectief dat zich ten doel stelt literair entertainment te bieden. NightWriters organiseert shows in haar thuishonk het Comedy Theater in Amsterdam en treedt op in het land. Daarnaast is het een agentschap waaraan verschillende schrijvers verbonden zijn, zoals Ronald Giphart, Joost Zwagerman, Saskia Noort, Susan Smit en Christophe Vekeman.

 

Najaar 2008 verscheen Klunen, een verzameling columns - Kluun is onder andere columnist bij De Pers en bij de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM - en acties van Kluun. In december 2008 was hij te zien in het RKK-programma Kruispunt, waar hij drie dagen bij de minderbroeders in het Brabantse Megen verbleef.

 

In 2009 werd Kluun gevraagd het essay voor de Maand van de Spiritualiteit te schrijven, dat in november dat jaar verscheen onder de titel God is Gek. Op 26 november 2009 ging de verfilming van Komt een vrouw bij de dokter in première.

 

Op 28 mei 2005 trouwde van de Klundert met Natalie. Op 18 oktober 2011 werd bekend dat het paar gaat scheiden. De twee kregen twee kinderen Roos (2003) en Lola (2008). Met zijn eerste vrouw, Judith, heeft hij al een dochter Eva (1998).

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl