Naam : Peter RömerBiografie

Peter Römer (Amsterdam, 15 september 1952) is een Nederlandse acteur, televisieproducent en -regisseur alsook scenarioschrijver.

 

Römer begon zijn carrière als acteur bij toneelgroep Centrum. Naast het toneel speelde hij ook vele rollen op televisie, waaronder Marius in "Pagnol" (Willy van Hemert) en de serie "Dagboek van een herdershond". Ook speelde hij in de films Pastorale 1943 en "Dokter Pulder zaait papavers" van Bert Haanstra. Voor Centrum schreef hij een zestal toneelstukken, waaronder "Het leven lacht je toe" en "Escolette Ay Ay Ay". Na 1985 speelde, schreef en regisseerde hij voornamelijk voor televisie. Hij schreef onder andere het scenario van de televisieseries De Brekers, De kip en het ei en Baantjer, waar hij ook twaalf jaar de producent van was. In de serie De kip en het ei speelde hij samen met zijn vader Piet, Joop Doderer, Karin Bloemen, Andrea Domburg en Ricardo Sibelo. Van 1990 tot 2010 was hij als Hoofd Drama en Creative Director verbonden aan achtereenvolgens John de Mol Producties en Endemol Nederland.

 

Römer zette als bewerker van de televisieafleveringen de Baantjer boekenreeks voort. De eerste twee titels waren: De Cock en de onzichtbare moordenaar en De Cock en de moord in het circus met als basis de scripts die gebruikt waren voor de televisieseries.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl