Naam : Agatha ChristieBiografie

;Agatha Christie werd geboren in Torquay (Devon), te Engeland in 1890.Ze was de jongste uit de familie. Haar vader heette Frederik Miller; zij heet dus Agatha Mary Clarissa Miller. Ze werd thuis opgevoed en kreeg ook thuis haar opleiding; als kind ging ze nooit naar school. Op een zeer jonge leeftijd fantaseerde ze al spelletjes om zich bezig te houden. Ze was een verlegen kind en kon haar gevoelens niet goed uiten. Daarom probeerde ze eerst haar gevoelens te uiten in de muziek door piano en zang te gaan studeren in Parijs en later in het schrijven. In 1914 trouwde ze met Archibald Christie, maar dan brak W.O.I uit. Archibald was een gevechtspiloot en moest gaan vechten. In die tijd ging Agatha werken als verpleegster in een ziekenhuis van het Rode Kruis in Torquay en het was toen dat ze op het idee kwam om detectiveromans te schrijven.

Haar eerste roman was al klaar na 1 jaar, maar kwam pas na 5 jaar, in 1920, uit. In dit eerste boek, Mysterious Affair at Styles, maakte de lezers kennis met Hercule Poirot , een gepensioneerde Belgische politie-officier met een grappige snor. Hij zou een van de meest blijvende personages in de verhaalkunst worden. Christie schreef meer dan 30 romans met Poirot als hoofdpersonage. De meest bekende zijn: The Murder of Roger Ackroyd, The Murder at the Oriënt Express en Death on the Nile. Agatha's boeken trokken echter eerst de aandacht in 1926 toen ze 'The Murder of Roger Ackroyd' publiceerde. In 1926 vroeg Archibald om te scheiden omdat hij verliefd was op een andere vrouw. Agatha, die al verdriet had om het recente overlijden van haar moeder, verdween voor een paar dagen. Ze verbleef in een hotel onder een andere naam en werd snel gevonden. Archibald en Agatha scheiden in 1928 en Archie stierf in 1962.Toen ze 40 was ging ze op vakantie en bezocht o.a. Irak waar ze de 14 jaar jongere archeoloog Max Mallowan ontmoette. In 1930 trouwde ze met Mallowan en ze werd Agatha Christie Mallowan. Tijdens W.O.I. werkte ze in een apotheek van het universitair z iekenhuis in Londen. Zij assisteerde haar man regelmatig bij opgravingen in o.a. Irak en Syrië.

Agatha Christie schreef bijna 70 romans in haar carrière en meer dan 100 kortverhalen. Haar bekendste personages zijn natuurlijk Hercule Poirot en Miss Marple en deze laatste was haar favoriete personage. Agatha Christies meest geliefde personage kwam in het boek 'Murder at the Vicarage' in 1930 voor het eerst aan bod. Miss Jane Marple,een oude vrijster, woont in een oud stadje, St. Mary Mead. Zij loste vele verschillende moorden op met veel intuïtie en was het hoofdpersonage in 12 romans.

Christie schreef ook een paar boeken over Tommy en Tuppence Beresford en hier speelt geen vroeger personage in mee. Ze schreef ook 6 'romantische romans' onder de naam Mary Westmacott. Agatha's toneelstukken maakten haar ook heel bekend. Het bekendste hiervan is 'The Mousetrap' of 'De muizenval' en is het meest gekende mysterieuze toneelstuk in de wereld. Christie werd erkend als the Queen of the Golden Age. In totaal schreef ze 66 romans en van verschillende werken werden films gemaakt. De meest bekende film was 'The Murder on the Orient Express' (1974) en haar werken werden in maar liefst in 100 talen vertaald, o.a. in het Nederlands. In 1971 werd haar de grote eretitel gegeven van 'Dame of the British Empire'. Agatha Christie overleed op 12 januari 1976.

Boekenarchief.nl