Naam : Henk SpaanBiografie

Hendrik Gerardus Maria Spaan (Heerhugowaard, 30 september 1948) is een Nederlands (sport)journalist, televisiepresentator en columnist.

 

Spaan groeide op in Tuinstad Slotermeer in Amsterdam. Hij studeerde van 1968-1973 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van de eerstegraads lesbevoegdheid die hij daar haalde zou hij nooit gebruik maken. Tijdens zijn studie was hij redacteur van het studentenweekblad Propria Cures en belandde hij in de journalistiek. Al op 23-jarige leeftijd was hij columnist van dagblad Het Parool en het in die dagen gezaghebbende weekblad Haagse Post.

 

Hij publiceerde in 1973 zijn eerste dichtbundel Een lach en een traan, schreef kinderboeken met Guus Luijters en hoorspelen met Ischa Meijer. Ook begon hij midden jaren zeventig deel te nemen aan een scala van radiouitzendingen. Het VPRO-forum met Ischa Meijer, Cees Nooteboom, Mensje van Keulen en Wim T. Schippers was daarvan het bekendst.

 

In 1975 werd hij presentator van het VARA-programma Tussen Start en Finish dat de Zilveren Reissmicrofoon zou winnen en waarin zijn samenwerking met Harry Vermeegen tot stand kwam. De jaren tachtig waren die van Pisa en Verona: Popie Jopie, Koud Hè, de Gewone Man en het molentje voor Maradona. Die 2: Nieuwe Koeien werd een bekend voetbalprogramma.

 

Na de breuk met Vermeegen slaagde Spaan er opnieuw in een toonaangevend voetbalprogramma op te zetten, Studio Spaan met Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Hun typetjes waren de inspiratiebron voor het Kopspijkercabaret.

 

Spaan is een specialist op het gebied van het voetbal. Samen met Matthijs van Nieuwkerk richtte hij in 1994 het ‘voetbalblad voor lezers’ Hard gras op. Met een vaste kern van Van Nieuwkerk, Spaan, Anna Enquist, Herman Koch, Hugo Borst en P.F. Thomése trekt Hard gras vanaf 2007 langs de Nederlandse theaters.

 

Spaan schrijft voetbalcolumns voor Het Parool, waarin nog de puntenrubriek verschijnt. Verder heeft hij een wekelijkse rubriek in het programma De ochtend op NPO1.

 

Spaan publiceerde vier dichtbundels:

  • Een lach en een traan (1973)
  • De zoon van Cruijff (1995)
  • Maldini heeft een zus (2000)
  • De kop van Kuijt (2006)

 

Van hem verscheen een aantal columnbundels en in 2007 het boek Alle dagen voetbal. In mei 2009 verscheen De rapen zijn gaar (Les carottes sont cuites), een boek over zijn huis in Frankrijk. In 2014 debuteerde hij als romanschrijver met 'Oude vrienden'.

 

In de aflevering 'De Cock en de moord op de schrijver' van de RTL serie Baantjer, speelde Henk Spaan 'het lijk', Harry Schrijver.

 

Bron: Wikipedia

 

Boekenarchief.nl