Naam : Francine OomenBiografie

Eclaire Francine Marie Oomen (Laren, 27 maart 1960) is een Nederlandse schrijfster, illustratrice en ontwerpster.

 

Oomen is geboren in Laren (Noord-Holland) Ze heeft de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven gedaan, waar ze in 1983 afstudeerde. In 1990 verscheen Saartje en Tommie op de boerderij, haar allereerste boek. Saartje en Tommie was een boek voor kleuters, later begon Oomen te schrijven voor wat oudere kinderen. Haar bekendste boekenreeks is de Hoe overleef ik-serie.

 

Oomen werd geboren als oudste in een gezin van vijf kinderen. Ze verhuisde op haar zesde naar Eindhoven. Op haar twaalfde scheidden haar ouders. Ze verhuisde met haar moeder en het gezin naar Groningen. Op haar zestiende verhuisden ze terug naar Eindhoven. Na de middelbare school studeerde Oomen vijf jaar aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Ze woonde hierna in Den Haag, in Zevenaar en uiteindelijk in Nuth. Daar ging ze samenwonen en werkte ze als grafisch ontwerper. Oomen heeft drie kinderen; een dochter en twee zonen.

 

Oomen heeft veel kinderboeken geschreven, voor verschillende leeftijden. Een groot aantal boeken heeft ze zelf ook geïllustreerd, andere zijn geïllustreerd door Annet Schaap, Dagmar Stam, Rien Poortvliet, Philip Hopman en anderen. Veel boeken verschenen in andere talen zoals het Koreaans, Duits, Tsjechisch, Hongaars en het Zweeds.

 

In 2008 kwam haar eerste boek voor volwassenen uit, de dichtbundel Gek van liefde.

 

Op 20 september 2008 verscheen het eerste tijdschrift van haar hand, Hoe Overleef Ik, waar Oomen hoofdredactrice van is. Dit wordt uitgebracht door Weekbladpers, in samenwerking met Querido. Het tijdschrift bevat verhalen over de personages uit de Hoe overleef ik-serie, rubrieken waar lezers zelf hun bijdragen aan kunnen leveren en artikelen over de puberteit.

 

Oomen won negen keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Daarnaast werd ze in 2015 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl