Naam : Leo TimmersBiografie

Leo Timmers (Genk, 12 februari 1970) is een Vlaams jeugdauteur en illustrator.

 

Door zijn dyslexie las Timmers tijdens zijn jeugd meer strips dan boeken. Als gevolg begon hij op zijn achtste zelf stripverhaaltjes te tekenen en te schrijven. Later studeerde hij Publiciteit en Grafische Vormgeving en na zijn studies begon hij als zelfstandig illustrator. Toen hij met zijn gezin naar Brussel verhuisde, schreef hij ook de eerste teksten bij zijn prentenboeken.

 

In 1993 debuteerde Leo Timmers als illustrator met Ted en Netje van Agnes Verboven. Zijn cartooneske tekenstijl kenmerkt zich door humor, vorm en kleur en hierdoor springen zijn illustraties meteen in het oog. Zijn felgekleurde prenten en scherp afgelijnde figuren passen dan ook bij de humoristische ondertoon van zijn verhalen. Zijn originele stijl is het resultaat van een langdurig proces van wikken en wegen en verschillende elementen uitproberen.

 

Hij slaagt er in om lichte humor te combineren met ernstige thema’s als hebzucht of erbij willen horen. Die combinatie van vrolijkheid en ernst is ook te merken in Boem, een prentenboek over een kettingbotsing. Daarin vertelt hij het verhaal van een bende beesten die een kettingbotsing veroorzaken. Elk dier heeft zijn eigen moment van verstrooidheid en daar komen ongelukken van. Maar gewonden of verkeersagressie vind je niet in Boem, iedereen komt beter uit het ongeluk dan voordien. Leo Timmers kan enkel met beelden een eigen wonderlijke wereld creëren voor kinderen.

 

Hij illustreert ook regelmatig voor De Standaard en tijdschriften zoals Humo en Knack en maakt covers voor jeugdromans en advertenties. Hij is meermaals bekroond voor zijn werk en zijn boeken zijn wereldwijd vertaald en uitgegeven. Zijn boek Wij samen op stap is in eerste instantie een samenwerking met de Amerikaanse schrijfster Jean Reidy en is pas later vertaald door Bart Moeyaert.

 

In 2000 debuteerde hij als auteur met Blij met mij. Hiervoor ontving hij de Boekenpluim. Ondertussen werden zijn boeken in meer dan 25 talen vertaald. Hij is eveneens betrokken bij de TV-reeksen Ziggy & the Zootram en Deep sea Doctor Derek. Zijn werk werd meermaals bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl