Naam : Joke HermsenBiografie

Joke Johannetta Hermsen (Middenmeer, 29 juli 1961) is een Nederlandse schrijfster en filosofe.

 

Joke Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. In 1993 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann. Tevens deed zij onderzoek naar het gedachtegoed van Hannah Arendt, Simone Weil en Emmanuel Levinas.

 

In 1998 debuteerde Joke Hermsen met de roman Het dameoffer, gevolgd door de historische roman Tweeduister (2001), die tijdens het Interbellum speelt en onder meer de levens van T.S. Eliot en Virginia Woolf tot onderwerp heeft. Deze roman werd ook in het Duits vertaald, onder de titel: Die Gärten von Bloomsbury (2003). Haar volgende roman De profielschets (2004) is een satire op academisch filosofische kringen en betekende haar doorbraak bij een groter lezerspubliek. Naast romans, schrijft Joke Hermsen ook essays over kunst, literatuur en filosofie. Haar essaybundel Heimwee naar de mens werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs en kwam op de shortlist voor het beste filosofische boek van het jaar 2004.

 

In februari 2008 verscheen haar roman De liefde dus, over de 18e-eeuwse schrijfster en filosofe Belle van Zuylen. Deze roman werd genomineerd voor de longlist van de Libris Literatuur Prijs en bekroond met de Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond 2008. Eind 2009 verscheen haar essaybundel Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst. Dit boek beleefde binnen enkele maanden menige herdruk en werd eveneens bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2011. In 2010 verscheen haar essay Windstilte van de ziel en in 2012 verscheen haar roman 'Blindgangers'. Hierin behandelt ze thema's als technostress, nihilisme en vechtscheidingen. In 2014 verscheen de essaybundel 'Kairos.Een nieuwe bevlogenheid.'

 

Hermsen is naast schrijfster tevens mentor bij Kunstenaars & Co, bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen, commissielid van Arti et Amicitiae en was mede-oprichter van MHT9, een tijdelijk podium voor tentoonstellingen en literaire voordrachten in Amsterdam. Samen met Jaap de Jonge maakt zij documentaires over literair-filosofische onderwerpen. De animatiefilm Elke mening telt. Telt elke mening? werd bekroond met de Martin van Amerongen Publieksprijs 2008. De Jonge maakte tevens twee korte documentaires over De liefde dusStil de tijd en "Blindgangers". Hermsen houdt regelmatig lezingen over literatuur, filosofie en maatschappelijke kwesties.

 

In het centraal examen van het vwo werd in 2012 de inleiding van Hermsens boek Stil de tijd opgenomen. Naar aanleiding van een groot aantal klachten van leerlingen bij het LAKS over deze tekst verklaarde Hermsen tegenover de NOS dat ook zij het niet eens was met de antwoorden op sommige vragen die over de tekst werden gesteld. Volgens haar was de vraag 1 op het examen, waarbij een alinea gevraagd werd, niet alinea 2 zoals op het correctiemodel staat maar alinea 3. Daarnaast was volgens haar de volgorde van de beantwoording van vraag 10 (een opdracht waarbij men bepaalde elementen in een bepaalde volgorde moest plaatsen bij bepaalde tekstdelen) incorrect. het antwoord moest 6→1→4→3→2→5 zijn in plaats van 6→4→3→1→2→5. Ten slotte had ze nog kritiek op de beantwoording van vraag 20, deze zou te ver afwijken van wat men er uit kon halen.

 

Bron: Wikipedia

 

Boekenarchief.nl