Naam : Harlan CobenBiografie

Harlan Coben werd in 1962 geboren in Newark, New Jersey. Na zijn studie heeft hij in de reisbranche gewerkt, maar al snel wist hij dat hier zijn toekomst niet lag. Hij wilde gaan schrijven. Zijn eerste boek schreef hij toen hij 26 was. 'Play Dead' verscheen in 1990. In zijn geboorteland is hij erg beroemd geworden met de zeven Myron Bolitar romans (zie ook onder boeken). Met deze reeks heeft hij verschillende prijzen gewonnen. De boeken worden ook gewaardeerd vanwege de humor, hetgeen overigens ook in diverse interviews over de schrijver zelf wordt gezegd. Harlan Coben is gestopt met deze serie, maar sluit niet uit dat er nog een volgend boek komt. Myron Bolitar is een soort makelaar voor sporters. Harlan Coben houdt zelf helemaal niet van sport. Maar hij is wel geïnteresseerd in deze wereld vanuit het oogpunt dat het een omgeving is waarin conflicten, afgunst, competitie een rol spelen. Zijn laatste boeken zijn op zichzelf staande boeken en vormen geen onderdeel van een serie. Ze hebben hem veel erkenning gebracht en hij heeft er geen spijt van dat hij de beslissing heeft genomen te stoppen met de Myron Bolitar romans en aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

 

Cobens grootste inspiratie voor het schrijven heeft hij van zijn moeder. Als kind ging hij met zijn moeder naar de boekwinkel en hier konden ze een hele dag doorbrengen. Er was niet veel geld en er werd niet veel speelgoed gekocht, maar hij kreeg altijd het boek dat hij wilde. Hierdoor is hij bekend geraakt met een breed spectrum aan boeken. Coben heeft zijn ouders verloren toen hij een twintiger was. Hij hield veel van zijn ouders en zegt dat hij ze nog dagelijks mist. Het heeft zijn schrijven meer beïnvloed dan hij ooit had vermoed. Een terugkerend thema in zijn werk is 'verlies van dierbaren'. Het gezin en de familie zijn voortdurend aanwezig in zijn verhalen. Familiebanden en -relaties en -geheimen interesseren hem bijzonder. Hij denkt dat het succes van zijn boeken deels hieraan te danken zijn. 'Het gaat niet alleen om seriemoordenaars, maar ook om familiebanden en verraad. Wat kan er schuil gaan achter de mooie façade.

 

Harlan Coben houdt ervan de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten en telkens een draai aan een verhaal te geven. Dat maakt een roman onvoorspelbaar en hier houdt hij van. Zijn boeken doen soms aan Hitchcock denken. De overeenkomst is dat een gewone man in buitengewone situaties verzeild raakt. Harlan Coben vindt de vraag interessant hoe mensen reageren bij extreme druk. Zijn mannelijke hoofdpersonen lijken vrij romantisch te zijn. De schrijver geeft aan dat hij dit doet omdat dit een bepaalde blindheid oplevert, hierdoor is het gemakkelijker om het verhaal een andere wending te geven.

 

Als Coben begint te schrijven weet hij het begin en het eind. Eerst heeft hij de plot of het idee, daarna kijkt hij wie het verhaal vertelt. Schrijven is voor hem hard werken, het gaat niet vanzelf. Harlan Coben is beïnvloed is door Hitchcock, Woody Allen en Philip Roth. Als favoriete thrillerschrijvers noemt hij: Ian Rankin en Val McDermid, Robert B Parker, Mary Higgins Clark, Sue Grafton, Lawrence Block,Hij is actief betrokken bij organisaties van misdaadauteurs in Amerika. Harlan Coben woont in New Yersey met zijn vrouw Anne Armstrong - Coben en hun vier opgroeiende kinderen. Zijn vrouw kent hij al sinds hij 20 was. Hij vindt zichzelf een familieman. En dat komt niet als een verrassing uit de lucht vallen na het lezen van zijn boeken.

 

Bron: inejacet.nl

Boekenarchief.nl