Naam : Tomas RossBiografie

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (Den Bommel, 16 september 1944), is een Nederlands schrijver die voornamelijk bekend is geworden door zijn misdaadromans in het genre faction (deels fictie, deels realiteit).

 

Hij werd geboren als Willem Pieter Hogendoorn, eigenlijk toevallig te Den Bommel (Goeree-Overflakkee), omdat zijn vader als politieman vanuit Den Haag daarheen werd overgeplaatst. Willems vader Pieter Gerardus Hogendoorn (1912-1971) was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep Albrecht en werd na de oorlog gevraagd bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een instantie die in veel van Ross' boeken is terug te vinden. Hogendoorn volgde het gymnasium Sorghvliet (hetgeen toen nog " 's Gravenhaags Christelijk Gymnasium" heette) te Den Haag en deed in 1964 staatsexamen. Vervolgens studeerde hij korte tijd geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1966-1969 deed hij de School voor Journalistiek in Utrecht en in 1975 studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam in niet-westerse sociologie. Het pseudoniem Tomas Ross gebruikt hij sinds 1980.

 

Hogendoorn werkte als journalist onder meer voorhet dagblad Het Vaderland en voor de VNU. Bovendien werkte hij op televisie voor de NOS en de TROS. Voor deze laatste omroep presenteerde hij Op de man af. Sinds 1984 is hij fulltime schrijver.

 

Hij debuteerde in 1980 onder de naam Tomas Ross als schrijver van misdaadromans met De Honden van het Verraad, een politieke thriller over de vrijheidsstrijd van Zuid-Molukkers. Deze roman wordt al gekenmerkt door wat later zijn handelsmerk zou worden: spannende fictie, gebaseerd op feiten en grondige research, waarbij hij meestal zegt te stuiten op doofpotaffaires. Ook enige paranoia is hem niet vreemd. Tegenstanders hekelen zijn neiging in een boek bijzonder veel karakters op te voeren, en zijn gewoonte feiten en fictie tot een onontwarbare kluwen te vermengen.

 

Ross werd drie keer bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman: in 1987 voor Bèta, in 1996 voor Koerier voor Sarajevo, en in 2003 voor De zesde mei.

 

In 1989 schreef hij in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van De Maand van het Spannende Boek Mode voor Moskou.

 

Naast romanschrijver is hij ook scenarioschrijver, onder meer van de televisieseries De Brug (1990), Bij de gratie Gods (1996) en Wij Alexander (1998) en van enkele films van Theo van Gogh (waaronder 06/05, een bewerking van zijn eigen boek De zesde mei). In september 2010 won Ross, samen met Karin van der Meer, de Zilveren Krulstaart voor hun vierdelige televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje. In januari 2012 werd de vierdelige televisieserie Beatrix, Oranje onder vuur uitgezonden. Voor het tijdschrift Wereld in Oorlog verzorgde hij enkele jaren de rubriek Tomas Ross' Oorlogsmysteries.

 

Hogendoorn is lid van het Republikeins Genootschap. Hij woont in Den Haag.

 

Bron: Wikipedia

Boekenarchief.nl